Szauna kisokos

Cikkünkben bemutatjuk a szaunák fajtáit, legyen az infraszauna vagy finn, hatásukat, működésüket.

Napjainkban egészségünk megőrzéséért és lelki, testi egyensúlyunk felállításában nagyon nagy segítséget tud nyújtani egy szauna. Több lehetőségünk is lehet és aki még csak ismerkedik a szaunák világával rengeteg kérdés merülhet fel, hogy melyiket érdemes megvásárolni. Minek milyen pozitív és negatív hatása van?

Szauna története

A szauna története több ezer éves múlttal rendelkezik. Használata akkoriban legfőképp az északi népeknél volt jellemző. Ott „találták fel” mondhatjuk azt. A történelem során, viszont több népcsoportnál is jellemző volt a szaunák használata ezért nem általánosítható semmilyen nációhoz. Azt azért kijelenthetjük, hogy ha a szauna fogalma egy párbeszédbe megjelenik a legtöbb esetben a finn nép is elhangzik.

A szaunákat régen legfőképpen mosakodásra és tisztálkodásokra használták, de a tiszta víz miatt alkalmazták szülések és megbetegedések kezelésének helyéül is. Az idősebb finn emberek még ma is elmondhatják, hogy ők szaunában születtek, tehát nem is olyan rég ez még egy elterjedt megoldás volt északon. Kevésbé ismert tények például azok, hogy ezek a helységek több funkciót is el láttak. Lehetett ez hússzárítás vagy más mezőgazdasági tevékenység, ami zárt száraz helyet kívánt.

Milyen szauna típusuk léteznek napjainkban?

Finnszauna

Ahogy fent már említettük egy évszázadok és ezredek óta ismert szaunáról beszélhetünk. Az egészségmegőrző tulajdonságát már akkor is nagy becsben tartották. A gyógyszer és vegymentes egészség megőrző megoldás segítségünkre szolgálhat méregtelenítésben, megfázásra, testi-lelki regenerálódásra. Legfőbb hatása az emberi test méregtelenítési folyamatára alapoz és azt felerősítve a hőmérséklet és pára hatására megkezdi az egészségünk javítását. A finn szauna használatakor a testünkből távozó izzadtsága 97%-ban víz és csak 3%-ban méreganyag. Rendszeres használat és egészséges életmód mellett ez a hatásfok is elegendő lehet mindennapjainkhoz, de túlnyomó részt ez kevésnek bizonyul.

Infraszauna

Az infraszauna megjelenése 1979-re tehető. Azóta infravörös sugarakkal is kényeztethetjük magunkat. Ennek működése fordítottan működik hagyományos társával szemben. Itt az emberi test kerül felmelegítésre és így akár már 40-60 Celsius fokon is nagyobb hatást tud kifejteni, mint a finn szauna. Az infravörös sugárzás nem csak a test felületén képes dolgozni, hanem eljut a bőr és izomszövetekbe is. Sejtszinten is magas hatásfokkal dolgozik. Egy átlagos 35 perc használat után 1-1,5 liter verejték távozik a szervezetből. Ennek sokkal nagyobb 15-20%-a méreganyag. Ez 5-7x nagyobb, mint a finnszauna esetében.

Napsugárszauna

A napsugárszauna az infraszauna egy hatékonyabb típusa. Működési elve megegyezik elődjével, de ahogy minden technológia fejlődik napjainkban így az szaunával sem volt másképp. Nevezhetnénk ezt akár egy javított változatnak is. Az infraszaunához képest egy keskenyebb hullámhosszon dolgozik, ami 8-14 mikron között mozog. Ennek eredményes egy magasabb hatásfok és sokoldalú használhatóság egészségünk javításában, megőrzésében.

Érdekli Önt a szauna világa és tovább olvasna? Nincs akadálya az infraszauna.hu  blogján ezt megteheti. Az infraszaunák egészségügyi jótékony hatásairól pedig mindent megtalálhat részletes szakértői tájékoztatónkban.

Scroll to Top